VZM Podcast

8. Dileme u izgradnji mira - Što nam je činiti?!

Rat u Ukrajini donio je mnoge nesigurnosti, strahove i pitanja. Isto je tako kod onih koji se zauzimaju za izgradnju mira. Od kada mirovni rad postoji, vodi se razgovor o tome je li upotreba oružja u svrhu obrane opravdana, gdje nestaje mirovni rad i zalaganje za nenasilje za vrijeme trajanja rata, možemo li odustati od izgradnje mira u vrijeme kada sukob bukne... O svim tim pitanjima razgovaramo s Goranom Božičevićem koji se već nekoliko desetljeća bavi izgradnjom mira. No priznajemo, dodali smo malo i mi svoja mišljenja. ; )

7. Ulaganje u Žene, Ulaganje je u Mir (Razgovor s Carolyn Boyd Tomasović iz organizacije EIŽ)

Za Međunarodni dan žena, razgovarali smo s Carolyn Boyd Tomasović iz organizacije Ekumenska Inicijativa Žena. Nakon više desetljeća zalaganja za jednaka prava, naša je regija na nezavidnom mjestu po jednakim mogućnostima za žene i muškarce, sprječavanju nasilja nad ženama, femicidu i drugim područjima koja se tiču jednakih prava za sve. EIŽ neumorno radi na promicanju jednakih prava i osnaživanju žena, kao i podršci drugim organizacijama u regiji, koje promiču prava žena te osnažuju žene. Koji su im trenutni izazovi? Što ih motivira? Ima li napretka? Zašto su usredotočene na prava vjernica? Zašto im je važno međureligijsko djelovanje? Na ova i druga pitanja saznajte odgovore u našem razgovoru s Carolyn.

6. Politike nenasilja - Zašto smo dužni ukazivati i osuditi govor mržnje i laži u političkoj kampanji

Politika je dio našeg svagodnevnog života. Svi smo, htjeli ili nehtjeli, politička bića. Svjedoci smo politiških kampanji i zbivanja u kojima su laži i širenje mržnje svakodnevica. Kao građani i vjernici odgovorni smo reagirati na laži i poticanje mržnje kako u politčkoj sferi tako i unutar/od naših vjerskih zajednica. No postoji li politika koja može drugačije. U ovoj epizodi razgovaramo o pojmu "Politike nenasilja" koja pruža drugačiji put.

5. Balašević - Trag ljudskosti (pouka i za vjernike)

Balaševićev život ostavio je trag u cijeloj regiji. Njegovi koncerti su bili više od glazbe. Na njima su se posjetitelji nasmijali i naplakali. Svojom karizmom, kvalitetom tekstova i glazbom povezivao je ljude i nije izgubio popularnost za vrijeme i poslije rata. Kao "Vjernici za mir" prepoznajemo njegov trag koji postavlja važno pitanje i izazov vjernica(i)ma i vjerskim institucijama.

4. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena. Mogu li vjernici o tome šutjeti?!

Medijski prostori ispunjeni su prijavama o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju žena. Potaknuti prijavama u Srbiji, val se proširio regijom. No što je s vjernicima? Pitali smo se gdje je glas onih koji se trebaju zalagati za dostojanstvo svakog ljudskog bića, u ovom slučaju djevojčica, djevojaka i žena. Kao vjernici za mir želimo da se čuje i glas vjernika te jasno dati poruku: "NISI KRIVA!"

3. Gdje je povjerenje?

Koliko je povjerenje važno? Zašto nam je tako teško dati povjerenje? Je li istina da uopće nemamo povjerenja?

2. Kada nestane Kovid-19, hoće li nestati i solidarnost?

Kao nastavak na temu odgovornosti, organizacijski tim Vjernika za mir razgovara o solidarnosti. Vidimo li solidarnost u ovo vrijeme, što možemo učiniti, s čime smo zadovoljni a što bismo još voljeli vidjeti...

1. Kada nestane Kovid-19, hoće li nestati i odgovornost?

Svakodnevica nam je ispunjena porukom: "Budimo odgovorni". No, što kada Kovid bude pod kontrolom? Što je s odgovornošću kada nema krizne situacije? Kako možemo zadržati odgovornost... Organizacijski tim pokreta Vjernika za mir razgovara o ovim i drugim pitanjima.