VZM Podcast

6. Politike nenasilja - Zašto smo dužni ukazivati i osuditi govor mržnje i laži u političkoj kampanji

Politika je dio našeg svagodnevnog života. Svi smo, htjeli ili nehtjeli, politička bića. Svjedoci smo politiških kampanji i zbivanja u kojima su laži i širenje mržnje svakodnevica. Kao građani i vjernici odgovorni smo reagirati na laži i poticanje mržnje kako u politčkoj sferi tako i unutar/od naših vjerskih zajednica. No postoji li politika koja može drugačije. U ovoj epizodi razgovaramo o pojmu "Politike nenasilja" koja pruža drugačiji put.

5. Balašević - Trag ljudskosti (pouka i za vjernike)

Balaševićev život ostavio je trag u cijeloj regiji. Njegovi koncerti su bili više od glazbe. Na njima su se posjetitelji nasmijali i naplakali. Svojom karizmom, kvalitetom tekstova i glazbom povezivao je ljude i nije izgubio popularnost za vrijeme i poslije rata. Kao "Vjernici za mir" prepoznajemo njegov trag koji postavlja važno pitanje i izazov vjernica(i)ma i vjerskim institucijama.

4. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena. Mogu li vjernici o tome šutjeti?!

Medijski prostori ispunjeni su prijavama o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju žena. Potaknuti prijavama u Srbiji, val se proširio regijom. No što je s vjernicima? Pitali smo se gdje je glas onih koji se trebaju zalagati za dostojanstvo svakog ljudskog bića, u ovom slučaju djevojčica, djevojaka i žena. Kao vjernici za mir želimo da se čuje i glas vjernika te jasno dati poruku: "NISI KRIVA!"

3. Gdje je povjerenje?

Koliko je povjerenje važno? Zašto nam je tako teško dati povjerenje? Je li istina da uopće nemamo povjerenja?

2. Kada nestane Kovid-19, hoće li nestati i solidarnost?

Kao nastavak na temu odgovornosti, organizacijski tim Vjernika za mir razgovara o solidarnosti. Vidimo li solidarnost u ovo vrijeme, što možemo učiniti, s čime smo zadovoljni a što bismo još voljeli vidjeti...

1. Kada nestane Kovid-19, hoće li nestati i odgovornost?

Svakodnevica nam je ispunjena porukom: "Budimo odgovorni". No, što kada Kovid bude pod kontrolom? Što je s odgovornošću kada nema krizne situacije? Kako možemo zadržati odgovornost... Organizacijski tim pokreta Vjernika za mir razgovara o ovim i drugim pitanjima.