2013 - među 6 najboljih!

Datum objave: 2013.07.05 16:50:43

Od 23. do 25.aprila 2013. u Dohi je održana 10. Međuvjerska konferencija u organizaciji Međunarodnog centra za međureligijski dijalog iz Dohe (Doha International Center for Interfaith Dialogue- DICID) na kojoj su dodijeljene nagrade najboljim projektima u oblasti međuvjerskog dijaloga. Ovogodišnja konferencija bila je deseta po redu i svečana. Namjera organizatora je bila da obilježavajući svoju godišnjicu istaknu i nagrade rad drugih pojedinaca, organizacija i institucija u svijetu koje se bave međuvjerskim dijalogom.

Od 150 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, tri organizacije i tri pojedinca nagrađeni su za najuspješnije projekte na polju međuvjerskog dijaloga. Glavnu nagradu je dobio dr. Muhammed es-Sammak, generalni sekretar Kršćansko-muslimanskog vijeća za dijalog u Libanu.

Među tri nagrađene organizacije bila je i regionalna inicijativa „Vjernici za mir“, koja okuplja mirovne aktiviste/ice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske - muslimane, katolike, pravoslavce i protestante koji u svojim vjerama pronalaze inspiraciju za izgradnju mira i promociju nenasilnog djelovanja. Nagrada je uručena predstavnici inicijative Vjernici za mir, Azri Ibrahimović, koja je nakon dodjele nagrada predstavila rad Inicijative. Ostali dobitnici nagrada dolaze iz Maroka, Sjedinjenih Američkih država, Kanade i Turske.

Na konferenciji je 300 učesnika i učesnica, Jevreja, kršćana, muslimana i pripadnika drugih vjerskih zajednica iz više od 70 zemalja imalo priliku razmijeniti iskustva o radu na međuvjerskom dijalogu kroz različite oblasti, poput medija, pravde, akademskih istraživanja, izgradnje mira i razrješenja konflikata.