Održana tribina u Islamskom centru u Rijeci 15.11.2013.

Datum objave: 2013.11.29 13:39:18

Dragi prijatelji, vjernice i vjernici!

15.novembra 2013.godine održan je jedan veoma važan događaj za sve nas. U Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Rijeci održana je javna tribina pod imenom ‘Vjernici za mir’, a koja je imala za cilj nekoliko važnih momenata. Prije svega, za naše domaćine – Islamsku zajednicu i glavnog imama Hajrudina ef. Mujkanovića jer je to bila prva tribina u novootvorenom Centru. Važnost tribine se ogledala i u prisustvu uvaženih gostiju, pored ostalih tu su bili i izaslanik muftije mr.sc. Nermin ef. Botonjić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije g.Petar Mamula, direktor Islamske gimnazije dr.Ahmeda Smajlovića Mevludi ef.Arslani, g.Giorgio Grlj-pastor Baptističke crkve, kao i ostali gosti.

Na početku tribine uvaženi gosti su se obratili prisutnima, uz moderiranje našeg domaćina efendije Mujaknovića, kojem i ovom prilikom izražavamo ogromnu zahvalnost za veliku podršku tokom pripreme i održavanja tribine. Ef.Mujkanović se pokazao kao izuzetan organizator ali i prijatan domaćin tokom prijema koji je poslije tribine upriličio za sve goste. Tom prilikom su svi prisutni imali priliku da probaju ašuru koju su pripremile članice Vijeća žena Islamske zajednice Rijeka, a tokom same tribine članice hora Selsebile su otpjevale prelijepu ilahiju i time još dodatno uljepšale sami događaj.

Učemu je važnost ovog dogadjaja? Upravo u tome, što smo poslije 7 godina postojanja mi, kao Vjernici za mir,

iznjedrili jedan važan dokument – Deklaraciju Vjernika za mir – a u njemu su sažete naše osnovne vrijednosti i principi za koje se zalažemo. Posebnost mjesta je učinila da tribina dobije poseban odjek kako u regionu ali tako i u medijskom prostoru. Svakako, i to što je Kongresna dvorana Islamskog centra bila ispunjena do poslednjeg mjesta – je takođe potvrda da su islamski vjernici (naravno, i ostali koji su pripadnici drugih vjera ili zajednica) itekako zainteresovani za promociju mira kroz aspekte vjerskog života al ii principe nenasilnog djelovanja. Za nas, centralni događaj tribine je bila javna – ujedno i prva javna promocija Deklaracije Vjernici za mir koja je odjeknula u regionu. Isto tako, ne manje važno za nas je bila i promocija nagrade koji smo kao Vjernici za mi

r dobili od Međunarodnog centra za međureligijski dijalog (DICID) iz Dohe. Od 150 prijavljenih projekata mi smo, pored dodijeljene glavne nagrade, bili među 5 nagrađene organizacije koji su takođe dobili nagradu i priznanje. Budući da je konkurencija bila zaista velika, mi smo bili nevjerovatno iznenadjeni da pored ostalih velikih i

značajnih organizacija i pojedinaca iz cijeloga svijeta, ipak mi budemo ti koji su dobili tako veliko priznanje. Tokom tribine naša nagrada/plaketa je bila izložena na uvid svima prisutnima.

Ispred Vjernika za mir obratili su se: Ana Raffai, Želimir Srnec, Adnan Hasanbegović i Amra Pandžo. Tokom njihovih obraćanja upoznali su prisutne sa samom inicijativom Vjernika za mir, dali kratak istorijat dešavanja, osvrnuli se na značaj i potrebu postojanja ovakve inicijative u region, ali su iznijeli i svoje lične impresije, doživljaje i stavove koji su ih vodili da kao aktivni vjernici postanu dio Vjernika za mir.

Po završetku zvaničnog dijela tribine, svi prisutni su prišli stolu na kojem su se nalazili primjerci Deklaracije, te istu potpisali, ali i dobili primjerak za sebe. To nam je bilo veoma važno, jer tribina kao događaj je imala za zadatak da promoviše Deklaraciju, odnosno one vrijednosti koje za nas kao Vjernike/vjernice za mir predstavljaju krucijalni značaj. Isto tako, da sve prisutne potakne i nadahne da iste te vrijednosti primjene u svome svakodnevnom životu.

Nadamo se da smo u tome i uspjeli. I nadamo se da su se svi prisutni vratili svojim kućama i svojim poslovima nadahnuti da učine i da žive ono na šta ih pozivaju osnovne vrijednosti vjera i zajednica kojima pripadaju. To je ujedno krajnji i najvažniji rezultat svih naših napora.