Konferencija „Re: Akcija – Vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije“

Datum objave: 2017.01.18 21:34:30

Inicijativa Vjernici za mir organizira 4. Regionalnu međuvjerničku konferenciju „Gradeći mir, slavimo Boga“ u Duhovno – obrazovnom centru Marijin dvor Lužnica (http://www.luznica.com) kraj Zagreba (Republika Hrvatska) od 30. ožujka/marta do 2. travnja/aprila 2017. Konferencija okuplja vjernike i vjernice abrahamskih tradicija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije oko teme „Re: Akcija – Vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije“.

Zanima nas na ovoj konferenciji nakon analize problema nacionalizma i ksenofobije, koji, po našem shvaćanju, ugrožavaju srž kršćanstva i islama, podijeliti teološke sadržaje koji će nas osnažiti za nenasilan otpor mržnji, netrpeljivosti i isključivanju. Konferencija okuplja vjernike i vjernice koji/e prepoznaju šansu za mir i nenasilje u poticajima svoje vjere i svjesni su opasnosti koju predstavljaju religijski fundamentalizmi.

Cilj naše konferencije je podjednako informacija i formacija sudionica i sudionika kao i inspiracija za nenasilno djelovanje u izgradnji mira. Konferencija promovira interaktivan pristup temi, rad u malim grupama, radioničarski rad na srodnim podtemama kao i strukturirane načine upoznavanja drugih tradicija poput metode žive biblioteke. Ove aktivnosti na poseban način obogaćuju doprinosi uvodničara /ki koji teorijski promišljaju i istodobno svjedoče vrijednosti o kojima govore. Svoj doprinos kao uvodničara i uvodničarki su na našu veliku radost potvrdili fra Mile Babić, dr. Jadranka Brnčić, prof. dr. Nerzuk Ćurak, hafiz Sulejman Bugari i iguman Danilo Pavlović. Njihovim izlaganjima pridružuju se kao uvodničarke i članice organizacijskog tima Azra Ibrahimović i Ana Raffai.

Ako vam je stalo da se:

    • upoznate i povežete s osobama i organizacijama koje promiču nenasilje i međuvjernički dijalog
    • podržavate i širite djelovanje vjernika/ca za mir radi izgradnje pravednijeg društva
    • produbite temu nenasilnog djelovanja u odupiranju nacionalizmu i ksenofobiji
https://sites.google.com/a/vjernicizamir.org/novo/in-the-news/konferencijareakcijavjernicizamiruvremenunacionalizmaiksenofobije/Letak.pdf?attredirects=0&d=1

i ukoliko možete sudjelovati na cijelom programu, pozivamo vas da se prijavite na ovu konferenciju.

Rok prijave je: 1. mart / ožujak 2017.

Prijavni formular se nalazi u linku ovog pisma. Molimo vas da iscrpno odgovorite na pitanja iz upitnika jer prema njima izabiremo sudionike/ce.

Ukoliko trebate dodatne informacije obratite nam se e-mailom: info@vjernicizamir.org odnosno na faks/tel. RAND-a 00385 1 205 86 96 ili mobitel +385 95 902 98 59.

U ime organizacijskog odbora Vjernika za mir

Mr. sc. Amra Pandžo i dr.sc. Ana M. Raffai

Sarajevo/Zagreb, 16. januara/siječnja 2017.

Link za prijavnicu:https://goo.gl/hPwSn9

Za prijavnicu - dnevni gosti https://goo.gl/ScB31t