Grupa Vjernici za mir: koliko religioznog podnosi sekularni javni prostor?

Datum objave: 2016.03.03 19:55:50

Grupa Vjernici za mir sastala se prošli vikend od 26. – 28. veljače/februara u Sesvetama u udruzi RAND. Ovo je njeno redovno sastajanje na kojem je jedan dio vremena bio posvećen tematskom diskutiranju aktualnih društveno političkih pitanja, a drugi planiranju aktivnosti. Ovaj put se tematska diskusija vodila oko pitanja sukoba u društvu pokrenutih temom koliko religioznog podnosi sekularni javni prostor. U Bosni i Hercegovini to je pitanje kako da pokrivene žene, vjernice mogu obavljati svoj profesionalni posao sutkinja u Hrvatskoj je to pitanje kako da jedna velika Crkva, Katolička crkva zauzima primjereno mjesto u pluralističkom društvu. Diskusija u grupi je slijedom različitih konteksta bila slojevita i žustra. Dilema religioznog u javnom prostoru pluralističkog društva nije jednostavno pitanje, mada svi članovi ove grupe smatraju da je sekularno društvo ono kojem težimo. Ostaje ipak pitanje koji model sekularnog društva i kako stvoriti prostore diskusije u javnosti oslobođene ostrašćenosti kako bi mudrost obogatila naše odluke, a pravednost osigurala trajni miroljubiv suživot. Jer koliko god bilo očito da sutkinjama de facto priječe da to budu, bez obzira na njihovu stručnost, ako se od njih traži da se odreknu bitnih obilježja svoje religioznosti, toliko je zastrašujuće pratiti seksističke nastupe s pozicija religijskih predstavnika kao što je to primjer imama koji zagovara discipliniranje žena točnije traži od njihovih muževa da ih s radošću udaraju i tako usmjeravaju u ponašanju kakav on smatra da je ispravan.

Kao grupa nismo se usuglasili u jednom stavu, ali smo se slušali i uspjeli zaključiti da su nam konteksti u društvima u kojim djelujemo različiti te o toj razlici treba voditi računa. Također smatramo da kao grupa Vjernici za mir možemo djelovati na izgradnji povjerenja i njegovanju komunikacije i to nadasve time što omogućujemo susret pripadnika/ca različitih tradicija te što njegujemo samokritičnost prema sebi i svojim zajednicama. Kao grupa protivimo se diskriminaciji vjernica u primjeru bosanskohercegovačkih službenica pravosudnog sustava kao i diskriminaciji u ime religije u primjeru spomenutog palestinskog imama.

Druga zanimljiva tema ovog sastanka bilo je pitanje kako vidljivije okupljati saveznike deklaracije Vjernika za mir, budući da potpisnici/e deklaracije kao i oni kojima se sama ideja sviđa javljaju želju da budu s nama povezani, da budu informirani više nego li je samo jednom u dvije godine na konferenciji. U tu svrhu smo ponovno aktivirali VzM fb stranicu namjerom da barem dijelom odgovorimo na iskazane želje i da potaknemo saveznike/ce deklaracije da se sami aktiviraju odnosno jasnije osvijeste svoju odgovornost za izgradnju mira. Zanimljivost grupe VzM je i ta da uspijeva u svom eksperimentu samoodrživosti. Naime ovaj susret već drugi put je samofinanciran, troškove smještaja i puta nose sami članovi grupe i to po principu svakom prema njegovim mogućnostima. Tako da su oni koji imaju više i više participirali, a donaciju smo dobili i od susjedstva RANDa koje je jedan dio smještaja poklonilo kao znak svoje podrške vjernicima u izgradnji mira. Grupa se idući put sastaje u Sarajevu, krajem augusta u ovom i širem sastavu i radi na finalnoj fazi priprema konferencije Gradeći mir, slavimo Boga koju planiramo za kraj 2016. Godine.